Split TVA

Introducerea unei plati defalcate a taxei pe valoarea adaugata (TVA), sub denumirea de split payment, va fi optionala de la 1 octombrie 2017.

Introducerea unei plati defalcate a taxei pe valoarea adaugata (TVA), sub denumirea de split payment, va fi optionala de la 1 octombrie 2017 si obligatorie de la 1 ianuarie 2018, potrivit unui act normativ publicat in Monitorul Oficial.
In forma initiala a documentului, masura care presupune deschiderea unui cont special pentru TVA urma sa se aplice obligatoriu incepand cu 1 octombrie, insa autoritatile au amanat termenul, in urma consultarilor cu mediul de afaceri.
Cui se aplica plata defalcata a TVA
Potrivit actului normativ, mecanismul de plati fractionate se va aplica de catre toate persoanele impozabile care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii taxabile si urmareste "aducerea pe picior de egalitate a contribuabililor", prin eliminarea concurentei neloiale si a avantajelor obtinute de cei care nu isi platesc datoriile catre stat si utilizeaza resursele financiare din TVA pentru alte scopuri.
În prezent, firmele care cumpara bunuri si servicii au obligatia de a plati catre furnizori/ prestatori întreaga contravaloare a achizitiilor de bunuri/prestarilor de servicii, inclusiv TVA aferenta, prin virarea intr-un cont bancar indicat de furnizor/prestator, in numerar/substitute de numerar, instrumente de plata etc.

Leave a Comment