Masura nu este noua, ea fiind inclusa, în urma cu sapte ani, în Codul fiscal, prin intermediul unor modificari aduse acestuia de Legea nr. 329/2009. La acea vreme, în vechiul Cod fiscal se mentiona ca prevederile referitoare la scutirea de impozit a profitului reinvestit se vor aplica pâna la data de 31 decembrie 2010 inclusiv.
Patru ani mai târziu, facilitatea a fost readusa în prim-plan, dupa intrarea în vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 19/2014 privind modificarea Codului fiscal. În acest caz, actul normativ mentiona ca prevederile urmau sa se aplice pentru profitul reinvestit în echipamentele tehnologice produse si/sau achizitionate dupa 1 iulie 2014 si puse în functiune pâna la data de 31 decembrie 2016 inclusiv.
Dupa data de 1 ianuarie 2016, informatiile referitoare la scutirea de impozit a profitului reinvestit se regasesc în art. 22 din noul Cod fiscal.
Concret, pâna anul acesta, de facilitate au putut beneficia companiile care au achizitionat masini, utilaje si instalatii de lucru prevazute în subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe. Începând din acest an, însa, facilitatea a fost extinsa la mai multe tipuri de investitii, precum vom explica în cele ce urmeaza.
De la 1 ianuarie 2016, activele corporale pentru care se aplica scutirea de impozit sunt cele prevazute în subgrupa 2.1, respectiv în clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe. Acesta se afla în vigoare de la 1 ianuarie 2015 si cuprinde clasificarea mijloacelor fixe utilizate în economie si duratele normale de functionare ale acestora.