Modificari in NORMELE de utilizare ale caselor de marcat.

Act normativ: Hotararea Guvernului nr. 355/2023 privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003
S-a impus modificarea normelor metodologice ca urmare a schimbarilor aduse O.U.G. nr. 28/1999.
Principalele modificari

  • S-a abrogat prevederea conform careia bonurile fiscale emise de casele de schimb valutar se semneaza si se stampileaza de emitent.
  • Au fost stabilite o serie de caracteristici tehnice si functionale ale aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF) integrate in echipamente nesupravegheate, adica dispozitive de tipul automatelor comerciale, care functioneaza pe baza de plati cu cardul, precum si de acceptatoare de bancnote sau monede, dupa caz, prin intermediul carora se comercializeaza cu amanuntul produse alimentare si/sau nealimentare sau se presteaza servicii direct catre populatie. Intra in categoria echipamentelor nesupravegheate si dispozitivele prin intermediul carora se incaseaza contravaloarea serviciilor in regim de autoservire, cum ar fi, dar fara a se limita la acestea, cele prestate in spalatoriile auto si in statiile automate de spalare articole textile.
  • Nu sunt considerate echipamente nesupravegheate dispozitivele de tipul automatelor comerciale, prin intermediul carora se comercializeaza cu amanuntul produse alimentare si/sau nealimentare sau se presteaza servicii direct catre populatie, care nu sunt dotate constructiv cu o unitate de control.
  • Pe carcasa aparatului livrat utilizatorului se aplica vizibil o eticheta care indica producatorul, distribuitorul autorizat cu datele sale de contact, seria de fabricatie a aparatului, precum si numarul autorizatiei eliberate de comisie.
  • In interiorul echipamentelor nesupravegheate de tipul automatelor comerciale se aplica, astfel incat sa fie vizibila din exterior, o folie holografica autoadeziva, personalizata prin tiparirea pe suprafata acesteia, cu majuscule, a textului FISCALIZAT si a datelor de identificare a distribuitorului autorizat, precum si prin inscrierea manuala a simbolului caracteristic unitatii de service acreditate si a numarului de identificare a tehnicianului de service, intr-un spatiu dedicat, asigurandu-se mentinerea lizibilitatii datelor inscrise. Folia se asigura de catre distributorii autorizati si va avea o dimensiune suficienta, astfel incat textele tiparite pe suprafata acesteia sa fie lizibile cu usurinta, si se aplica de catre tehnicianul de service odata cu instalarea aparatului de marcat electronic fiscal.

Alte modificari importante vizeaza procedura de urmat in urmatoarele situatii:

  • in cazul defectarii aparatului de marcat electronic fiscal, precum si modalitatea de completare a registrului special
  • in cazul incetarii activitatilor de livrari de bunuri cu amanuntul si prestarii de servicii direct catre populatie, precum si in cazul transferarii unui aparat de marcat electronic fiscal de la un punct de lucru la altul.

Credit: portalcontabilitate.ro