În situatiile în care firmele solicita reactivarea fiscala, Fiscul nu mai verifica daca acestea îsi desfasoara activitatea la domiciliul fiscal declarat decât în situatia în care inactivitatea apare din acest motiv, potrivit unor reglementari deja intrate în vigoare. Asadar, inspectorii Fiscului nu mai viziteaza de-acum contribuabilii în cazul în care inactivitatea acestora a intervenit ca urmare a, spre exemplu, nedepunerii declaratiilor fiscale, expirarii duratei de functionare a societatii sau altor motive ce nu au legatura cu functionarea entitatii la domiciliul fiscal declarat. Prevederile amintite se aplica din 6 decembrie, odata cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 84/2016, document ce modifica mai multe acte normative, inclusiv Codul de procedura fiscala.
Concret, atunci când o entitate declarata inactiva solicita reactivarea fiscala, aceasta trebuie sa îndeplineasca de-acum mai putine conditii pentru ca acest lucru sa fie posibil. Mai exact, au fost eliminate verificarile desfasurate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pentru constatarea functionarii la domiciliul fiscal declarat, fiind pastrate doar urmatoarele doua conditii pentru ca un contribuabil declarat inactiv sa se reactiveze:
- îndeplinirea tuturor obligatiilor declarative prevazute de lege (aceasta conditie se considera îndeplinita si în cazul în care obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organul fiscal central);
- neînregistrarea de obligatii fiscale restante.
Totusi, în vederea reactivarii, contribuabilul nu trebuie sa se mai afle în situatia pentru care a fost declarat inactiv. Astfel, daca inactivitatea este declarata ca urmare a sustragerii de la controlul organului fiscal ori a nefunctionarii la domiciliu, conditia privind verificarea domiciliului fiscal ramâne valabila.
Înainte de modificarile prezentate, prevederile Codului de procedura fiscala cu privire la conditiile reactivarii firmelor nu faceau diferentierea între motivele care conduceau la declararea inactivitatii: "Spre exemplu, sunt situatii în care, urmare declararii ca inactiv a unui contribuabil din motivul nedepunerii declaratiilor fiscale, pentru reactivarea acestuia, organul fiscal competent trebuie sa verifice îndeplinirea, pe lânga conditia de depunere a declaratiilor fiscale, si a conditiei cu privire la functionarea la domiciliul fiscal declarat, conditie care nu se justifica pentru situatiile respective", era explicat în nota de fundamentare ce a însotit OUG nr. 84/2016 în forma sa de proiect.
Cu alte cuvinte, pâna acum existau numeroase cazuri în care inactivitatea era declarata ca urmare a nedepunerii declaratiilor fiscale sau a expirarii duratei de functionare a societatii, iar pentru reactivare trebuia îndeplinita si conditia cu privire la functionarea la domiciliul fiscal, conditie considerata inutila de reprezentantii din Finante si care încarca nejustificat costurile de administrare legate de verificarea îndeplinirii acesteia.