Potrivit normelor în vigoare, persoanele juridice au obligatia sa-si organizeze evidenta obligatiilor de plata si a datoriilor, pe termene scadente, catre orice creditor, respectiv de la orice debitor. De altfel, prin intermediul unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial, a fost introdusa obligatia transmiterii online a unei situatii cuprinzând datoriile mai vechi de 30 de zile. În caz contrar, amenzile pot ajunge pâna la 5.000 de lei.
Ordonanta Guvernului nr. 22/2016 pentru modificarea OUG nr. 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata a fost publicata pe 29 august în Monitorul Oficial si a intrat în vigoare trei zile mai târziu, adica pe 1 septembrie. Totusi, dispozitiile care stabilesc si sanctioneaza persoanele juridice care încalca prevederile actului normativ se aplica de zilele trecute, mai precis de marti.
Concret, documentul citat stabileste ca persoanele juridice, indiferent de forma de organizare si de tipul de proprietate, sunt obligate de-acum sa organizeze evidenta obligatiilor de plata si evidenta creantelor, pe termene scadente, catre orice creditor, respectiv de la orice debitor.
De altfel, o astfel de prevedere exista si înainte de aparitia OG nr. 22/2016, fara însa a fi prevazuta obligativitatea în acest sens.
Totodata, companiile sunt obligate sa întocmeasca o situatie privind sumele restante mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadenta, daca scadenta este clar specificata, catre orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoana juridica cu sediul în România.