Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici
Conform articolului 152 din Codul Fiscal poate aplica scutirea de TVA orice persoana impozabila stabilita în România, a carei cifra de afaceri, este inferioara plafonului de 35.000 euro
Calculul echivalentului în lei se face la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a României la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie.
Persoana care beneficiaza de regimului special de scutire poate opta oricând pentru aplicarea regimului normal de taxa.
Cu toate ca aceasta scutire poate sa va ajute sa promovati pe piata preturi mai mici, diferenta majora o reprezinta statutul persoanelor carora acestea li se adreseaza. Pusi in fata deciziei de a fi platitor de TVA sau nu, trebuie sa stiti daca clientii sunt platitori de TVA si deci pot deduce TVA-ul de pe facturile dumneavoastra. In cazul in care ei nu pot deduce acest TVA, pretul cu care cumpara va parea cu 24% mai mare fata de venitul dumneavoastra de vanzare.
In cazul in care decideti sa renuntati la dreptul de scutire, va trebui sa intcmiti o documentatie si sa o depuneti la Administratia Financiara.
Dosarul care trebuie depus la Administratie trebuie sa contina:
1. Declaratia 010 in 2 exemplare, pentru inregistrarea ca platitor de TVA.
2. Anexa 010, in 2 exemplare si pe discheta.
3. Copie legalizata de pe cartea de identitate a administratorului (sau administratorilor, daca sunt mai multi)
4. Dovada de spatiu: contract de inchiriere, comodat etc, cu schita de rigoare.
5. Certificat Constatator de la Registrul Comertului, cu mentiunea speciala pentru Administratia Finantelor Publice sector …, judet…
Decizia privind aprobarea inregistrarii in scopuri de TVA se elibereaza in 10 zile lucratoare pe baza de delegatie + copie CI/BI + stampila.