Vanzarea stocurilor

Comercializarea produselor pe piata la un pret redus sub costul de achizitie este permisa in limitele prevazute de OUG 99/2000, care reglementeaza procedurile legale de publicare, inventariere si depunerea unei documentatii la autoritatile locale.  Intr-o economie capitalista, unde concurenta de piata este aspra, agentii economici pot fi fortati sa vanda sub pret in scopul de a limita...

Comercializarea produselor pe piata la un pret redus sub costul de achizitie este permisa in limitele prevazute de OUG 99/2000, care reglementeaza procedurile legale de publicare, inventariere si depunerea unei documentatii la autoritatile locale.

Intr-o economie capitalista, unde concurenta de piata este aspra, agentii economici pot fi fortati sa vanda sub pret in scopul de a limita pierderile sau de a revigora un segment de piata.

Potrivit art. 17 din OUG 99/2000 privind comercializarea produselor pe piata, vanzarea sub costul de achizitie sau productie este interzisa, cu exceptiile prevazute tot de acest act normativ ce presupune o procedura de publicare, inventariere si depunerea unei documentatii la autoritatile locale.

Conform art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, sunt deductibile cheltuielile efectuate in scopul obtinerii de venituri astfel incat o eventuala vanzare sub costul de achizitie noi o consideram deductibila fiscal daca se realizeaza la un pret just. Prin pret just intelegem suma la care un bun poate fi schimbat intre parti de bunavoie, in cunostiinta de cauza si in cadrul unei piete unde pretul este determinat obiectiv.
Ca si mod general de lucru, autoritatile fiscale au permis deducerea cheltuielilor mai mari decat veniturile cand s-a facut dovada indeplinirii procedurii din OUG 99/2000. In cazurile in care nu s-a constatat existenta acestei proceduri, costurile au fost considerate nedeductibile.
Tratamentul TVA trebuie urmarit in aceeasi procedura prin similitudine avand in vedere prevederile de la art. 145 din Codul fiscal, ce permite deducerea TVA de la achizitii, inclusiv TVA deductibila din taxare inversa, daca utilizarea bunurilor se face intr-un scop taxabil din punctul de vedere al TVA.

Conform prevederilor de la art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal, sunt nedeductibile fiscal cheltuielile cu bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale lipsa din gestiune sau degradate, neimputabile, inclusiv TVA pentru acestea. Fac exceptie bunurile pentru care s-au incheiat contracte de asigurare.

Leave a Comment